Ervaringsdeskundige Sandra op bezoek in de klas (project Armoede)

2019-11-29
29/11/2019

In het kader van het project over 'Armoede' had de juf ervaringsdeskundige Sandra uitgenodigd om de leerlingen meer vertrouwd te maken met het begrip generatiearmoede en het armoedeweb. Vanuit concrete, persoonlijke voorbeelden legde ze de leerlingen uit dat armoede een vicieuze cirkel is. Arm zijn als kind heeft generaties lang gevolgen voor het gezins- en sociaal leven. Enkele leerlingen gingen tijdens de pauze uit eigen beweging even samen zitten om het verhaal van Sandra samen te vatten en haar in deze notities te bedanken, maar ook een 'pluim' te geven. Het lijkt alsof vele leerlingen onder de indruk waren van haar manier van in het leven te staan...

Wat enkele leerlingen van het zesde kwijt willen:

Sandra is een hele lieve vrouw die vandaag haar levensverhaal kwam vertellen. Voor haar diploma van ervaringsdeskundige moest ze 4 jaar studeren. Ze sprak over hoe het vroeger bij haar thuis eraan toe ging. We werden er allemaal stil van. We maakten samen een woordspin rond 'armoede' en mochten daarbij onze eigen mening geven. Sandra is ook een heel sterke en creatieve vrouw. Als je haar in de stad zou zien rondlopen, zou je nooit denken dat ze ooit anders is geweest. Als zij vroeger bij de voedselbank op straat moest aanschuiven schaamde ze zich altijd heel erg. Nu is de voedselbedeling beter georganiseerd en kan je zelfs kiezen wat je meeneemt (sociale kruidenier). Sandra heeft ons geleerd dat je ook gelukkig kan zijn met kleine dingen en dat je vooral creatief moet zijn met wat je hebt.

Bedankt, Sandra, voor je interessante, echte verhaal!