Bezoek aan het sociaal tewerkstellingscentrum en de kringwinkel in Peer (project Armoede)

2019-11-22
22/11/2019

Wat Sien, Zyan, Alexia en Lotte hebben onthouden van hun bezoek aan het sociaal tewerkstellingscentrum (Bokt):

-In Bokt werken 35 mensen. Alles is er 'maatwerk'. De meesten werken in het kleding- en textielatelier. Sinds kort beschikken de medewerkers over een nieuwe loopband die het sorteren veel makkelijker maakt.

-Er zijn zes winkels waar het sociaal tewerkstellingscentrum voor sorteert en repareert: twee in Peer, één in Lommel, twee in Mol en één in Neerpelt.

-Als mensen hun spullen willen brengen moeten ze die inleveren bij de kringwinkel. Een grote vrachtwagen brengt die dan naar het sociaal tewerkstellingscentrum om te sorteren en eventueel te repareren.

-Als je spullen binnenbrengt moeten die nog 'goed' zijn; ze mogen niet helemaal stuk zijn.

-Er worden ook spullen naar andere landen gebracht.

In de kringwinkel Esmerelda gingen de leerlingen aan de slag met een fictieve opdracht: "Wat als je met 150 euro een kamer leefbaar moest maken voor jezelf!" Creativiteit, zuinigheid en een gezonde dosis verstand waren nodig om het bedrag nuttig te besteden. De leerlingen kweten zich zeer ernstig van hun taak. De meesten letten wel heel erg goed op de centen; zelfs een sfeerlichtje was al luxe...! In de klas werd het bedrag nog eens nageteld met een zakrekenmachientje opdat de 'rekening' zou kloppen! En dat deed ze!