Bokrijkdag met de lagere school

2019-10-24
24/10/2019

Prisca Valkeneers wachtte ons vanmorgen op aan de toegang tot het Openluchtmuseum voor een korte toelichting aan de gerestaureerde olieslagmolen van Ellikom in het Kempens gedeelte van het museum. De leerlingen van de derde graad mochten voor de eerste en tweede graad nogmaals hun rollenspel 'Aan den Slaagmièle' spelen. De veel te grote klompen van Nikkel vielen onmiddellijk op bij de leerlingen van de eerste graad. Nadien verspreidden de klasgroepen zich en begon iedere leerkracht aan zijn eigen programma van die dag. De leerlingen van het vijfde en zesde zochten in groep met behulp van een plannetje de locatie van het schooltje, het kerkje van Erpekom, de kelderhut, het Teutenhuis, de smidse, de langgevelhoeve uit Helchteren, de olieslagmolen van Ellikom en de uitschoolhoeve van Oevel om er ter plaatse een aantal opdrachten uit te voeren. Rond half één kwamen we samen aan de speelschuur met een knagende maag en vermoeide voeten. Tijd om de inwendige mens te versterken. Na de boterhammen en de wat te dikke appel was het tijd voor het zintuigenspel op het centrale grasveld in een prachtige herfstzon. Eerst werd het gehoor op de proef gesteld en daarna de tastzin. Dan werd er een moment van aandacht voor de ademhaling ingelast om tot slot de ogen nog eens te testen en ons gevoel voor kleur. Het was veel te snel half drie...