bezoek KANL Neerpelt

2019-04-05
05/04/2019

In de namiddag werden we verwacht in de kunstacademie in Neerpelt voor een kennismaking met een aantal muzikanten en hun muziekinstrument. Kherim Joosten en Lise Cardinaels, beiden oud-leerling van onze basisschool, waren ook van de partij.

Ons bezoek startte in de toonzaal waar Tijl zijn eigen compositie liet horen op de vleugel en de leerlingen uitlegde waar hij zijn ideeën vandaan haalde om deze in elkaar te steken. Een onverwachte klank in zijn muziekstuk was het geluid van de zon. Van verrassend gesproken!

Daarna begaven we ons naar de orgelkamer waar Kherim met veel enthousiasme de leerlingen de techniek van de orgel als instrument uit de doeken deed. Na een kwartier was duidelijk dat dit instrument niet een van de gemakkelijkste is om te bespelen. Wie wilde, mocht eens achter het klavier gaan zitten en enkele orgelklanken (registers) uitproberen. Ook het voetenwerk werd niet vergeten!

Lise stond voor ons klaar in het harplokaal waar zij eerst de historie van het instrument vertelde, de harp als instrument kort verduidelijkte en nadien een bekend stukje muziek voor ons speelde. Ook bij haar mochten de leerlingen de harp eens op de schouder voelen en de snaren (waaronder darmsnaren) bespelen. Een glissando behoorde natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Wij danken deze muzikanten voor hun tijd en engagement. Kherim en Ann waren tevens chauffeur van dienst die namiddag. Ook zij verdienen een woordje van dank!