Werfbezoek: restauratie olieslagmolen van Ellikom

2018-11-30
30/11/2018

Deze morgen werden we in het openluchtmuseum van Bokrijk opgewacht door medewerkster Prisca Valkeneers. Zij zou ons begeleiden tijdens het werfbezoek aan de olieslagmolen van Ellikom. Dit bezoek kadert in het project "Jong redt oud" van de provincie Limburg. De leerlingen zullen dan ook in mei een nog actievere rol gaan spelen in de restauratie van de molen.

De 9 leerlingen, André, Jan, Eugène en juf Marleen werden eerst gewezen op een aantal veiligheidsregels vooraleer zij de werf mochten betreden samen met de architect. Hij probeerde op kindermaat de leerlingen uit te leggen hoe een watermolen zoals die van Ellikom werkt. Hierbij werden de kinderen op bepaalde plaatsen in de molen gezet en moesten zij de bewegingen van bepaalde onderdelen van de molen nabootsen zodat zij samen de mechaniek konden uitbeelden. Het werkte!

De molenstenen buiten werden nog even het speelterrein en hét moment voor enkele groepsfoto's.

Prisca gaf ons nog een kleine rondleiding in het openluchtmuseum nadien (o.a. een bezoekje aan de voltooide restauratie van het kerkje van Erpekom). Daarna wachtte ons een lekkere tas koffie of een warme choco met een doos rode neuzen die bij bepaalde leerlingen zeer gegeerd waren!

De leerlingen en de juf vonden het bezoek geslaagd en zijn reeds benieuwd naar de volgende activiteit in de molen: het vitsen (met leem, stro en paardenurine)!