Nestkastjes voor de vogels

2020-01-09
09/01/2020

De leerlingen van het 3e en 4e leerjaar zijn bezige bijen op vlak van natuur, milieu en biodiversiteit. De hele maand januari gaat de aandacht naar de vogels in ’t algemeen en tuinvogels in het bijzonder. Specifiek naar de tuinvogels namen de kinderen vandaag de opdracht op zich om nestkastjes te maken welke zij thuis in de tuin konden hangen.
Er werd gewerkt in twee groepen. Compostmeester Frans gaf aan de hand van foto’s en leerboeken op een educatieve wijze uitleg over de soorten tuinvogels, hun voeding, leefwereld en plaats en richting van de op te hangen nestkastjes. Een belevenis voor de kinderen om zelf vanuit de foto’s meer tekst en uitleg in de leerboeken te vinden.
Compostmeesters Martin en Albert hielpen de kinderen bij het monteren van de nestkastjes. Vooraf samengestelde pakketjes met het nodige materiaal per leerling zorgde voor een ordelijke en leerrijke ervaring om het in elkaar zetten en schroeven van de kastjes met de schroevendraaier. Ieder kind gaf de nestkastjes zijn of haar naam.

Kinderen en vogels zijn superblij. De vrijwilligers danken we weer voor hun enorme inzet en bereidwilligheid.

Enkele zinnen uit de verslagen van de leerlingen van het 4e leerjaar:

- Als je een vogelhuisje wilt hangen, dan moet je het gat van het vogelhuisje naar het zuiden hangen.

- De ekster pakt eieren uit andere nesten. De meeste vogels trekken naar Afrika. In de winter eten de koolmezen vetbollen. In de winter zijn er trekvogels en standvogels.

- De specht maakt het gat groter, de koolmees niet. Sommige vogels zijn ook dieven. Ze stelen eten of maken de nesten van andere vogels kapot. Ze vallen soms ook bijen aan.

- Heel veel vogels hebben andere kleuren. Wij maken nestkastjes van hout. De vogels maken hun nest van modder, takken, mos, stro en gras.

- In de winter eten de vogels zaden die de mensen aan de boom hangen. Sommige vogels maken een nest in de boom.

- Er zijn veel roofvogels in ons land. Tijdens de winter trekken veel vogels naar warme landen.