Leeskwartier

2018-12-17
17/12/2018

Na de herfstvakantie starten we in klas 3 en 4 met 'Kwartiermarkers', een initiatief van Willewete. Kwartiermakers is een leesproject dat loopt over 3 jaar. Daarna zou er een soort (lees)gewoonte moeten ontstaan zijn. Het gunstige effect van lezen is er pas als dit over een langere periode loopt, daarom is stoppen geen optie. - Het is bewezen dat kinderen door het lezen van boeken leesvaardiger worden (sneller lezen), een ruimere woordenschat krijgen, meer tekstbegrip ontwikkelen en minder schrijffouten maken. - Wanneer kinderen meer ongedwongen (zonder verslagen of opdrachten), vrij mogen lezen, ervaren ze meer leesplezier en gaan ze spontaan ook meer lezen. Bovendien leidt vrij lezen ook tot betere schoolprestaties.

Ik haalde inspiratie na de navorming en begon in mijn klas met leeskwartier. We lezen iedere dag een kwartier uit prentenboek, leesboeken, moppenboeken, informatieve boeken... Iedere leerling heeft een leestas. Ook kan er worden voorgelezen door de juffrouw of door een leerling. Regelmatig worden er boekgesprekken gehouden in duo’s of in heel kleine groepjes over de boeken, auteurs, illustraties, gevoelens, prenten, …

De foto's spreken boekdelen. Jullie kunnen zien hoe ze ervan genieten! Er straalt rust in de klas. Heerlijk!