Bezoek aan St.-Vincentius 'De Kleine Drempel' in Bree (project Armoede)

2019-11-25
25/11/2019

Wat Liene, Douwe, Brecht, Tessa en Anke (groep 1) - Imme, Jason, Maite en Kato (groep 2) hebben onthouden van hun bezoek aan De Kleine Drempel in Bree:

-In de provincie Limburg zijn er 38 St.-Vincentiusverenigingen (conferenties genoemd). Het doel van deze verenigingen is arme mensen helpen. Iedere vrijwilliger die er werkt heeft een specifieke taak.

-6 op 10 kinderen groeien op in een kansarm gezin.

-Je kan arm worden door je job te verliezen, door een langdurige ziekte te krijgen, door een ongeval te krijgen of als je veel schulden hebt die je moet afbetalen.

-280 gezinnen in Bree, Bocholt en Meeuwen-Gruitrode mogen in Bree een voedselpakket komen halen. Deze voedselpakketten worden aangepast aan de omstandigheden van de gezinnen.

-In De Kleine Drempel zijn er drie afdelingen: een voedselbedeling, een afdeling kleren en een afdeling speelgoed. De kleren die men niet verkocht krijgt, worden naar Moldavië en Kroatië gebracht.

-Het voedsel dat in deze pakketten terecht komt, halen de vrijwilligers bij winkels (Carrefour, Delhaize,...). Zij mogen na sluitingstijd de vervallen producten uit de rekken halen en in diepvriezers in deze winkels leggen om later mee te geven aan de gezinnen die langskomen voor een voedselpakket. Ze mogen ook voedsel ophalen in de voedselbank in Hasselt en ook de Europese Unie bezorgt voedsel aan de verschillende St.-Vincentiusverenigingen. Er wordt ook voedsel gekocht. Dit gebeurt met de giften van mensen of van acties die de vrijwilligers zelf organiseren zoals een eetavond.

-In Bree werkt men ook samen met andere organisaties die kinderen in nood een gelukkigere tijd willen bezorgen. 't Kietelt is daar een voorbeeld van. 't Kietelt stelt verjaardagsdozen samen voor jarige kinderen die moeilijk een verjaardagsfeestje kunnen organiseren. De Kleine Drempel maakt in deze periode dan weer kerstpakketten klaar om uit te delen aan de gezinnen die voedsel komen halen.