Natuurontdekkingstocht in de A-beekvallei

2019-06-14
14/06/2019

Eindelijk was het zo ver! De leerlingen van het vijfde waren helemaal klaar voor een fantastische dag in de natuur samen met twee medewerkers van Natuurpunt, Liselotte en Maxim. Ook Jan was als vrijwilliger (bij Natuurpunt) van de partij. Hij filmde naar hartenlust. Eerst gingen de leerlingen in groepjes van drie gewapend met potjes en zoekkaarten op zoek naar bodemdiertjes onder de naaldbomen en eiken. Het was een hele kunst om de vliegensvlugge diertjes in het potje te doen belanden. Ook de determinatie was niet altijd zo eenvoudig, zelfs niet met twee experts en een 'app'. Het aspect AARDE hadden we om half elf samen met een paar buitjes wel gehad. Tijd voor een versnapering. Twintig minuutjes later begonnen we met vernieuwde energie aan het aspect WATER. Met schepnet, waterbak en 'stoefpotjes' begonnen de leerlingen de biodiversiteit van het waterbestand te onderzoeken: Welke waterdiertjes leefden er in de poel en in het kleine beekje naast de A-beek? Was het water zuiver of niet? Een kokerjuffer bewees al onmiddellijk dat het water in de poel van zeer goede kwaliteit is. Rond half twaalf begon Liselotte aan een korte sessie 'Welke bloemen kan ik in mijn apotheekkastje steken en in mijn keuken gebruiken? Daarna gingen we samen op zoek naar droog materiaal om een vuur aan te maken voor het bakken van onze 'pizzabroodjes'. Ieder kreeg de kans om de zeer fijne berkenschors te doen ontvlammen met vonken van de magnesiumstick. Niet zo makkelijk als het lijkt, maar met hulp kregen we het voor mekaar om een mooi VUUR aan te steken. Het pizzadeeg werd tot fijne worstjes gerold die daarna rond levende stokken gerold werden om dan boven het vuur gebakken te worden. Het ongeduld was soms groot... De dag werd beëindigd met de lang verwachte bekentocht. De beek was niet alleen verrassend diep op sommige plekken, maar ook moeilijker toegankelijk dan verwacht. Klimmen en klauteren was nodig wilde je vooruitkomen. Zelfs een paar zwemslagen waren nodig om tot het einde te geraken. Pret te over! Het was een goed gevulde dag in de natuur met goesting om te exploreren, grenzen te verleggen en te redeneren.

Dank je wel, Liselotte, Maxim en Jan!