2019-01-15
15/01/2019

De voorbije 100 jaar is er heel wat veranderd in onze manier van leven. Vervoer, werk, gezin, school, hobby's , het huishouden... alles is enorm geëvolueerd. Dat leven van vroeger en de evolutie van de dingen spreken vaak tot de verbeelding van de kinderen. Ze luisteren graag naar de verhalen van hun ouders en (over)grootouders uit hun jonge tijd. Toen was het immers allemaal beter.. Of toch niet? Op dinsdag 15 januari 2019 mochten de leerlingen van het 3e en 4e leerjaar alles vragen aan hun grootouders over hun leven van vroeger. Ze brachten ook een voorwerp mee uit hun jeugd en vertelden erover aan de leerlingen.

Enkele zinnen uit het verslag van het bezoek van de leerlingen

Op feestdagen kregen ze limonade en vlaai. Op sommige scholen moest je een zwarte schort aandoen. In de klas hadden ze geen radio en computer. Er stonden houten banken waar de stoel aan vast zat. Ze leerden tot 14 jaar. Tijdens de vrije tijd breiden de meisjes. De kinderen gingen te voet naar school. Ze kregen geen zakgeld; dat bestond niet. Ze sliepen samen op één kamer. De klas werd verwarmd met een kolenkachel. Wie stout was, werd opgesloten in het kolenkot. Ze speelden alleen met een pop. Op hun houten bank stond in het midden een inktpot. Vroeger hadden ze nonnekes als juffrouw in de klas. Hun lievelingsboeken waren Tiny. Ze speelden het liefst met knikkers. In de klas schreven ze met een griffel op de lei. Er was weinig snoep. Na de 2e wereldoorlog moest iedereen met de klompen naar school......